• Bel ons +31 (0) 478 722 009
Antennes, de basis voor elk WiFi netwerk.

Antennes, de basis voor elk WiFi netwerk.

Antennes zijn de basis van een radio frequent (RF) signaal, en dus ook van een WiFi netwerk. Toch worden hier vaak veel fouten mee gemaakt. In deze blog een overzicht wan veel gemaakte fouten en wat basis tips om ze te voorkomen.

AP’s met interne antennes verkeerd geplaatst.

fout opgehangen AP
Een access point met geïntegreerde antennes geeft doorgaans de radio golven via de zijkant af in een donut soort vorm. Als deze tegen een wand geplaatst wordt gaan de RF signalen verkeerde kant op en zorgen ook voor verkeerde reflecties.

High Gain antenne op een hoog plafond.

RF patroon
Het vermogen van een AP is beperkt door regels van de overheid, het Agentschap Telecom in Nederland. Dat vermogen is vergelijkbaar met een deegbal. Deze deegbal is te “kneden” door antenne gebruik. Standaard omni directionele antennes maken daar een donut van. High Gain antennes drukken deze donut platter, maar breder. Met een high gain antenne op een hoog plafond (bijvoorbeeld in een loods) zorgt voor storing met andere AP’s en slecht bereik naar beneden.

Lelijke AP’s

Access points zijn niet altijd even stijlvol en vaak een doorn in het oog van een (binnenhuis)architect. Je kunt een access point echter niet zomaar verven, in verf zit vaak een lood of ijzerhoudend component in dat weer zorgt voor demping en slecht WiFi.

Locatie, locatie, Locatie!

Een betrouwbaar WiFi netwerk is een uitgemeten netwerk. Er is van tevoren een site survey gedaan en de meest ideale locatie van de zenders is nauwkeurig door middel van RF metingen bepaald en storingsbronnen zijn in kaart gebracht en waar mogelijk opgelost door middel van een spectrum analyse. Toch zie je soms de meest vreemde locaties. Boven metalen plafonds, in ijzeren patch kasten, onder de vloer…. Eddie Forero heeft met zijn website badfi.com een pagina dedicated aan slechte AP plaatsing. zeker de moeite waard om eens naar te kijken!

Met gezond verstand en wat handvaten is het makkelijker antennes goed te gebruiken:

  • “Size matters”, een grotere antenne presteert vaak beter dan een kleine.
  • Bekijk en begrijp antenne patronen.
    RF uitleg
  • Richt de Gain naar de gebruiker
  • Een antenne voor een specifieke frequentie presteert beter dan een combi antenne.
    2,4 Ghz heeft een lambda van 12,5 cm en 5Ghz (preciezer 5.8Ghz) en dus een golflengte van iets meer dan 5cm.
  • Gebruik down tilt antennes in het geval van hoge plafonds bij bijvoorbeeld logistieke centra.

Herkent u de gemaakte fouten of wilt u een beter presterend WiFi netwerk? Neem dan contact met ons op!